Pierwszy kurort wakacyjny Costa del Sol, Hiszpania
Restauracje
Restauracje w Torremolinos, czyli gdzie zjeść dobrze, smacznie, regionalnie i tanio.
Będąc na słonecznym wybrzeżu Costa del Sol trzeba spróbować miejscowych przysmaków. Hiszpania słynie z tapas, paelli i gazpacho, ale nie tylko, owoce morza, oliwki i pomarańcze to „krajowe złoto”.
Kulinarne smaki Andaluzji kryją restauracje nad samym morzem nazywane chiringuitos. Jeśli chcemy spróbować świeżych i dobrze przygotowanych owoców morza, warto właśnie tam się udać oraz wybrać miejsce, które cieszy się powodzeniem lokalnych mieszkańców. Na promenadzie Paseo Maritimo i La Carihuela mnóstwo jest restauracji śniadaniowych oraz barów koktajlowych. Smakami lata są oczywiście schłodzone regionalne piwa San Miguel i Victoria oraz letnie wina z owocami znane jako tinto de verano i sangria.
Największą popularnością mieszkańców Torremolinos jeśli chodzi o owoce morza cieszy się Marisqueria La Chacha na Avenida Palma de Mallorca 3. Krewetki, mule, ostrygi i wiele innych podawane są tak w formie tapas jak dań obiadowych. Przygotowywane w ciągu kilku minut zjeść można przy stoliku na świeżym powietrzu jeśli będziemy mieć szczęście, bo miejsce zwykle w porze sjesty jest bardzo zatłoczone. Wysokiej jakości kuchnią śródziemnomorską i pełną klientów restauracją w czasie hiszpańskiej siesty, czyli między 13 a 16, jest Bogeda Quitapenas na Calle Cuesta del Tajo 3. Jest tu w ofercie świeżutkie pescaitos de Malaga oraz beczkowane świetne wina.
Duży wybór tapas i świeże owoce morza w różnej wariacji, gotowanej i z frytury poleca Bodega Guerola. Cena za tapas to około 3 euro. Restauracja usytuowana jest w centrum historycznym Torremolinos na Calle de las Mercedes 2. Miejsce wręcz kultowe, otwarte w 1962 roku, gdzie za wysoką jakość nie zapłacimy jak za zboże.
Restauracje położone przy plaży i promenadzie La Carihuela, tak zwane chiringuitos oferują świeże owoce morza. W ich ofercie zawsze znajdują się sardynki na patyku usmażone na ognisku, espetos de sardinas. Porcja sardynek kosztuje 3 euro. Przy wyborze restauracji warto sugerować się czy jedzą w niej miejscowi. Jedną z takich jest Chiringuito La Mar Bonita.
Typowe śniadanie, czyli desayuno, to tostowana kanapka z szynką i serem, pitufo con jamon iberico i queso lub pastą pomidorową, aceite i tomate. Podawane z kawą czarną lub mlekiem, cafe solo lub con leche oraz świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym, zumo de naranja. Takie śniadanie to wydatek około 4 euro. Pora śniadania na Costa del Sol przypada między 7 rano a 12.
Na lody domowej roboty warto wstąpić do El Paseo. El Paseo to lodziarnia i restauracja znajdująca się przy Paseo Maritimo de Playamar 65. Smak tarta de queso, czyli sernikowy smakuje wybornie. Najmniejsza porcja lodów to koszt 3 euro. Warto przyjść tu nie tylko na deser, ale też na kawę o poranku i usiąść przy stoliku z widokiem na plażę i promenadę. W ofercie jest także duży wybór pizzy pieczonych w glinianym piecu na drzewie oliwnym oraz makaronów z owocami morza. Restauracja czynna jest od 7 rano do północy.
Wybór beach baróww Torremolinos jest naprawdę ogromny, najwięcej jest ich na La Carihueli oraz plaży Del Bajondillo. Świetny klimat, nowoczesny w stylu boho wystrój oraz świetne drinki i przekąski to krótka charakterystyka baru plażowego La Palapa Beach Jazba znajdującego się na plaży Los Alamos. Można tu odpocząć pod parasolami i na wygodnych leżakach.